quote top

Logo

Opleiding De praktijk van de Schuldhulpverlening

Onze opleiding tot schuldhulpverlener is volledig vernieuwd en in een modern jasje gestoken. De cursus bestaat uit online modules en 6 lesdagen. Dit heeft als groot voordeel dat cursisten de stof in eigen tijd kunnen voorbereiden en ook meer kunnen oefenen met de stof. Na elk hoofdstuk is een toets opgenomen zodat cursisten de stof ook kunnen toetsen voordat ze verder gaan met het nieuwe hoofdstuk. Deze opleiding is opgezet volgens de richtlijnen van de NVVK en houdt rekening met de certificering van de schuldhulpverlening volgens de NEN8048 norm. 

Doelgroep opleiding

Deze opleiding is uitermate geschikt voor mensen die zich willen laten omscholen tot schuldhulpverlener of die net werkzaam zijn als schuldhulpverlener bij een gemeente of instelling voor Maatschappelijk Werk. De opleiding gaat uit van een HBO werk of denkniveau.

Opzet van de opleiding

De cursisten krijgen 3 weken voor aanvang van de opleiding een eigen inlogcode voor de online module. Zo kunnen zij reeds de stof voorbereiden. Er zijn vervolgens 3 lesdagen (op 3 opeenvolgende donderdagen). Vervolgens zijn er weer enkele weken voor thuisstudie ingeruimd om tenslotte weer af te sluiten met 3 lesdagen.

De opleiding is zo vormgegeven dat er begonnen wordt met een dag over doelgerichte communicatie met de klant. Op de tweede lesdag komt voornamelijk het technische en juridische gedeelte van de schuldhulpverlening aan bod. Op deze dag wordt de achtergrond van de schuldhulpverlening behandeld, het incassotraject en de minnelijke schuldregeling, ook wordt een begin gemaakt met het berekenen van de VTLB. De derde cursusdag staat weer in het teken van de communicatie met de klant met als thema 'wie is de klant'. Aansluiting vinden met de klant, communicatie technieken en het als hulpverlener zelf bewust zijn van de eigen communicatie en (voor)oordelen.

Het tweede blok van drie lesdagen begint weer met een dag over het technische en juridische gedeelte. De VTLB wordt verder uitgediept en daarnaast komt de WSNP en het inkomsten en uitgaven plaatje van de klant aan bod (en alle haken en ogen die daar bij komen kijken). De dagen daarna zijn weer gericht op de communicatie. De eerste dag gaat over de context van de schuldhulpverlening. Communicatie met alle andere spelers binnen het werkveld inclusief deurwaarders en incassobureaus. De laatste dag is specifiek gericht op het bewerkstelligen van een gedragsverandering bij de klant.

Docenten/Trainers

De cursus wordt gegeven door Adriaan Karssen, projectleider voor Westerbeek COD bv. Hij geeft het technisch/juridisch gedeelte van de opleiding. Naast het geven van opleidingen is hij ook als schulddienstverlener werkzaam en heeft op die manier nog steeds contact met het werkveld.

Het communicatiegedeelte wordt gegeven door Katja Kappelhof, budgetcoach en opleider voor Westerbeek COD bv. Katja Kappelhof heeft een studie Sociale en Organisatiepsychologie afgerond met als specialisatie trainingen en opleidingen. Daarnaast werkt zij al jaren als budgettrainer en schuldhulpverlener voor Westerbeek COD bv en draagt zij ook zorg voor enkele preventie projecten.


Prijs en locatie

De prijs van de opleiding is 2450,-. Dit is inclusief inlogcode voor de online module, contactdagen en bijbehorende lunch op de contactdagen.

De cursus wordt gegeven in Hilversum of Utrecht  

Data voor 2018

Voorjaarscursus contactdagen:  17, 24 en 31 mei en vervolgens 21 en 28 juni met als laatste dag 5 juli. 

Najaarscursus contactdagen: 20, 27 september en 4 oktober, vervolgens 15 november, 22 november en 29 november.

 

Direct inschrijven

Gebruik ons online formulier om u voor deze opleiding in te schrijven.

 

 

Data 2018

Voorjaarscursus contactdagen:  17, 24 en 31 mei en vervolgens 21 en 28 juni met als laatste dag 5 juli.

Najaarscursus contactdagen: 20, 27 september en 4 oktober, vervolgens 15 november, 22 november en 29 november.

littleimgRight